محوريت زن فلسطيني در استمرار انتفاضه
تعمق در دستاورها و عملكردهاي زن فلسطيني در طول دوران مقاومت مقدس حاكي است كه او همواره به منزله ي ديوار مستحكمي با اجراي وظايف چندگانه ي خود ، در حفظ آرامش و انسجام خانواده ، تحمل مصايب و حضور مستقيم در عرصه ي دفاع ، آتش انتفاضه را از تندباد يأس و نااميدي محافظت نموده است و روحي تازه در كالبد آن دميده تا علي رغم جنايات فراوان رژيم صهيونيستي ، از ترور و كشتار گرفته تا تبعيد و ويران كردن خانه ها ، و به رغم تمامي چالش هاي پيش روي ملت فلسطين ، راه فتح و ظفر را هموار سازد .
معمار كبير انقلاب اسلامي ايران ، حضرت امام خميني رحمه الله نقش موثر زنان را در پيروزي ملت ها چنين بيان مي دارد : « ملتي كه بانوانش در صف مقدم براي پيشبرد مقاصد اسلامي هست ، آسيب نخواهد ديد. ملتي كه بانوانش در ميدان هاي جنگ با ابر قدرت ها و مواجه شدن با قواي شيطاني قبل از مردها در ميدان حاضر شوند ، پيروز خواهند شد.» (26)
زنان اسير فلسطيني
مقاومت حماسي زنان اسير فلسطيني در زندان هاي اين رژيم ، برگ زريني در تاريخ مبارزات فلسطين محسوب مي شود . اين زنان دوشادوش مردان ، با تحمل حبس هاي طولاني و انواع شكنجه هاي روحي و جسمي ، نقش بسزايي در تكوين آرمان فلسطين ايفا كرده اند.
راديو رژيم صهيونيستي طي گزارشي به تعدادي از زنان فلسطيني اشاره كرد كه از آغاز انتفاضه ي مسجدالاقصي به اتهام دست داشتن در عمليات ضد صهيونيستي ، در زندان هاي اين رژيم به سر مي برند؛ از جمله :
- آمنه مني دانشجو و روزنامه نگار 25 ساله اي كه صهيونيست ها او را نوك پيكان فعاليت هاي زنان زنداني مي دانند . او ، كه بارها توسط جانيان متجاوز دستگير شده و شكنجه هاي دهشتناكي را در سلول هاي انفرادي متحمل گرديده بود ، در نهايت ، به اتهام كشتن يك يهودي ، به حبس ابد محكوم گرديد .
- عطاف از مجاهدان برجسته ي جنبش « جهاد اسلامي » است كه در سال 1367 به اتهام برنامه ريزي براي انجام عمليات شهادت طلبانه دستگير شد .
- رابعه حمايل دختر چهارده ساله ي فلسطيني است كه به اتهام حمله به يك سرباز يهودي ، رنج و مشقت اسارت را به جان خريد . (22)
- ماجده سلايمه سال هاي طولاني از عمر خود را در زندان هاي صهيونيست ها گذرانده است .
- سوناالراعي ، نسرين طه ، سعاد غزال ، ساره عيسي عمرو ، هنا ابوخضير و ده ها زن اسير ديگر ، (23) كه در شرايطي بسيار سخت در مراكز بازداشت اشغالگران به سر مي برند ، با انواع روش هاي سركوبگرانه ي افراد « شاباك » ( سازمان اطلاعات رژيم صهيونيستي ) مواجهند. صهيونيست ها براي اينكه زنان اسير را به زانو درآورند، از انواع فشارهاي رواني و تهديد استفاده مي نمايند ، ولي بر خلاف تصور آنان ، زنان اسير فلسطيني شجاعت و بي باكي خود را در رويارويي با اقدامات ضد بشري و خشونت بار آنان ثابت كرده و براي حمايت از عزت ، شرف و نجات ميهن خود ، بسياري از ستم ها را تحمل نموده اند .
بنيامين اليعازار، رئيس سابق ستاد ارتش رژيم صهيونيستي ، سخصا با يك زن شهادت طلب فلسطيني ، كه قبل از عمليات بازداشت شده بود ، به گفت وگو پرداخته است . او چنين اعتراف مي كند : درك نمي كنم چه عاملي اين زنان را به انجام اين اعمال خطرناك و استقبال از مرگ ترغيب مي كند. (24) اين واقعيتي است كه اكنون در اذهان زنان فلسطيني جاري است و نويد بخش رهايي سرزمين فلسطين است و به حق ، مي توان از زنان فلسطين به عنوان « مشعلداران آزادي زنان » ياد كرد.
- وفا ادريس اولين زن شهادت طلب فلسطيني و عضو شاخه ي نظامي « فتح » است كه با كشته و زخمي كردن 91 صهيونيست ، لرزه بر اندام دشمن اشغالگر افكند.
- دارين محمد ابوعيثه 22 ساله ساكن روستاي « بيت وندن » در نزديكي شهر « نابلس » يكي ديگر از دختران شهادت طلب فلسطيني است . او دانشجوي رشته ي مطالعات اسلامي و عضو انجمن اسلامي دانشگاه « الخاج » نابلس بود و از برجسته ترين دانشجويان در اين دانشگاه به شمار مي آمد. مادر شهيد دارين مي گويد : دلم گواهي مي داد كه دارين بالاخره به شهادت خواهد رسيد ؛ زيرا او هميشه به من مي گفت: مادر برايم دعا كن تا در راه خدا شهيد شوم. وي در تاريخ 27/2/2002 ميلادي با انجام عملياتي استشهادي ، به مقام رفيع شهادت نايل آمد.
- شهيد عندليب طقاطقه 66 صهيونيست را (19) با عمليات استشهادي خويش در قدس كشت و يا زخمي كرد. فيلم ويدئويي اين مبارز قهرمان تأثير شگرفي در مخاطب ايجاد مي نمايد . عندليب در حالي كه قرآن در دست داشت و وصيتش را مي خواند ، گفت: اين دنيا و زندگي در آن فاني و زودگذر است و هيچ ارزشي ندارد و بهترين چيزي كه انسان مي تواند در پي دست يابي به آن باشد ، زندگي پاك و جاودان در بهشت زيباي خداوندي است .
- هبه دراغمه 19 ساله اولين زن شهادت طلب جنبش « جهاد فلسطيني » است كه با عمليات متهورانه ، بار ديگر نام پر افتخار بانوان مجاهد فلسطيني را به ثبت رساند.
به گفته ي خانواده ي شهيد ، هبه از همان اول نوجواني ، از خصايص اخلاقي و ايمان والايي برخوردار بود و پاي بند و التزام او به مسائل شرعي همچون حجاب و پرهيز از استماع آوازهاي مبتذل زبانزد افراد دور و نزديك بود.
- هنادي تيسير حرارات ، كه به « عروس حيفا » يا « عروس فلسطين » ملقب گشت ، ستاره اي ديگر در آسمان فلسطين است . وي علم حقوق خواند تا با آگاهي بيشتر در راه اعتلاي خقوق ملت خود گام بردارد . عمليات جسورانه ي وي در حالي در قلب شهر صهيونيستي حيفا اجرا شد كه پليس رژيم صهيونيستي با ديوار امنيتي خود ، شهر را در حالت آماده باش كامل قرار داده بود. او خواست بطلان معادلات استراتژيكي داعيه داران قدرت را به منصه ي ظهور برساند .
دل سياه تجاوزگران سست بنياد صهيونيست و حاميان غربي آن ها هرگز نمي تواند رعب و وحشت اين اقدام بي سابقه را محو نمايد. ضربه ي اين حمله چنان سهمگين بود كه رژيم اشغالگر را در اقدامي احمقانه به بمباران خاك كشور مسلمان سوريه وادار نمود.
- اقدام شجاعانه ي نورا جمال شلهوب نيز نمادي ديگر از حماسه ي بانوان در دفاع از سرزمين مقدس فلسطين است . نورا محصل و حافظ قرآن كريم بود ، تصاوير و وصاياي رهبران شهيد انتفاضه را جمع آوري مي كرد و آرزو داشت خود را در خيل آنان ببيند . اين شهادت طلب 15 ساله خود را در يك پست بازرسي صهيونيستي موسوم به پست بازرسي « الطيبه » ، كه مناطق اشغالي 1967 و 1948 فلسطين را از يكديگر جدا مي سازد ، منفجر كرد و بدين سان ، نام خود را به عنوان كم سن و سال ترين شهادت طلب فلسطيني ثبت نمود.
- شهيد الهام الدسوقي عمليات خود را در اثناي حمله ي نظاميان مسلح صهيونيست به خانه اش در اردوگاه جنين اجرا نمود. وي توانست دو افسر صهيونيست را به هلاكت برساند و 10 نظامي ديگر را زخمي نمايد .
- مريم صالح الرياشي اولين زن شهيد عضو « حماس » است . دو فرزند سه ساله و هجده ماهه ي او نتوانستند هدف مقدسش را در تعالي اسلام و آزاد سازي فلسطين متزلزل سازند . وي با پشت سر گذاشتن تمامي موانع صهيونيستي ، عمليات خود را در محكم ترين منطقه ي نظامي در پاسگاهي موسوم به « گذرگاه ايزر » بين نوار غزه و مناطق اشغالي 1948 اجرا نمود و عزم راسخ ستيز زنان فلسطيني را در عرصه ي جهاد و مقاومت، به اثبات رساند.
فرمانده ي ارشد نظاميان اعتراف نمود كه مجري اين عمليات موفق شد تمامي مأموران امنيتي را فريب دهد و با بمبي كه به همراه داشت ، وارد استحكامات نظامي شود. (20)
مريم صالح الرياشي در وصيت نامه ي تصويري خود ، لحظاتي قبل از شهادت ، چنين مي گويد : با وجود اينكه دو كودك دارم – كه فقط خدا مي داند چقدر دوستشان دارم - اما علاقه ام به ديدار خدا بيشتر است . اين بچه ها را نزد خانواده به امانت مي گذارم و اطمينان دارم كه تحت توجهات خداوند ،رشد خواهند كرد. (21)
- شهيد شيخ احمد ياسين ، رهبر و بنيانگذار جنبش « مقاومت اسلامي حماس » ، پس از اين عمليات ، كه به دست يك مجاهد زن عضو گردان هاي « قسام»انجام شد ، گفت : جنبش « حماس » اولين باري است كه از يك شهادت طلب زن براي انجام عمليات استفاده مي كند . اين اقدام يك تحول جديد در مقاومت عليه دشمن است. ما در گذشته گفته ايم كه زنان ذخيره ي راهبردي ما براي مقاومت هستند.
- سناء قديع به همراه همسرش باسم قديع از فرماندهان گردان هاي شهيد عزالدين قسام ، با بستن كمربندهاي انفجاري ، شماري از اشغالگران را به هلاكت رساندند و گروهي ديگر را نيز زخمي كردند.
- زينب علي عيسي ابوسالم ساكن اردوگاه « عسكر قديم » در شرق شهر نابلس بود. او موفق شد با رخنه در تدابير امنيتي دشمن ، عمليات خود را به انجام رساند و با خلق حماسه اي ديگر در تاريخ حماسه هاي رزمندگان فلسطيني ، برگ زرين ديگري بر افتخارات بانوان مجاهد بيفزايد . در پي اين عمليات بار ديگر تحليلگران نظامي و صاحب نظران صهيونيست به صورت جدي ، كارآمدي موانع و تدابير متعدد و سر سختانه ي امنيتي حاكم بر فلسطين اشغالي را زير سوال بردند كه چگونه دختري 18 ساله با ظاهري كه كاملا از عرب بودن وي حكايت داشت ، توانسته بود خود را به يكي از كانون هاي پر ازدحام صهيونيست ها در شهر قدس برساند.
پيشينه ي مبارزاتي زنان فلسطين
مبارزات زنان به دوره ي قيموميت بريتانيا بر اراضي فلسطين برمي گردند . همزمان با صدور اعلاميه ي « بالفور » (12) در خصوص تشكيل دولت يهود و احساس خطر از سوي فلسطينيان ، زنان نيز فعاليت هاي سياسي خود را در اشكال گوناگون آغاز نمودند.
در سال 1929 ميلادي ، براي اولين بار در تاريخ فلسطين ، سيصد زن فلسطيني از مناطق گوناگون ، همايشي را برگزار نمودند و ضمن آن ، اعتراض خود را عهدنامه ي مذكور اعلام داشتند.
آنان در دوره ي قيام عزالدين قسام (13)، همسران و فرزندان خود را در پيوستن به نيروهاي قسام تشويق مي كردند و خود نيز به مبارزاتي كه در كوه ها كمين كرده بودند آب و غذا و همچنين سلاح مي رساندند و علاوه بر پرستاري از مجروحان ، به درمان آن ها نيز مبادرت مي ورزيدند .
در سال 1936 براي نخستين بار ، آنان در مبارزات مسلحانه شركت جستند و فاطمه غزاله اولين زني بود كه به دست نيروهاي بريتانيايي به شهادت رسيد.
در همان سال ، زنان فلسطيني با ارسال نامه اي به « كنفرانس جهاني صلح » در بروكسل ، خواستار توقف مهاجرت يهوديان شدند و خود نيز با شركت در كنفرانس هاي كشورهاي عربي ، كه در حمايت از مبارزات فلسطين برگزار مي شدند ، حضور سياسي خود را تحكيم مي بخشيدند.
اتحاديه ي عمومي زنان فلسطين در سال 1965 فصل نويني از استراتژي مبارزه و مقاومت را نويد مي بخشيد . اين اتحاديه تنها نماينده ي قانوني زنان فلسطين بود كه صفوف مبارزه ي آنان را سازمان دهي مي كرد و آن ها را براي شركت در فعاليت هاي سياسي – اجتماعي آماده مي نمود.