منبع : آيه 24 سوره ص و آيه 22 سوره نور
نويسنده كتاب « آيين مهرباني » در باره ضرورت توجه به مهارت هاي همسرداري مي گويد :« متاسفانه نبود مهارت هاي همسرداري يكي از دلايل مهم طلاق هاي عاطفي است. مهارت هاي همسرداري يعني زن و شوهر حقوقي كه اسلام براي هر كدام را تعيين كرده رعايت كنند اما چون گاهي اوقات انسان ها به حق خود راضي نيستند به يكديگر ستم هاي بسياري روا مي دارند. خداوند در آيه 24 سوره ص مي فرمايد: بسياري از آدم هايي كه با هم مخلوط هستند مثل زن و شوهر نسبت به هم ستم مي كنند.
حجت الاسلام روحبخش در توضيح اين آيه مي گويد:« در اين آيه از واژه « بغي» استفاده شده كه به معني خواستن شديد است كساني كه چيزي را به شدت مي خواهند، به كم راضي نيستند و به سهم ديگران تجاوز مي كنند حق زن نسبت به شوهر وحق شوهر نسبت به زن از جمله حقوقي است كه حتما بايد رعايت شود و رعايت نشدن آن از جانب همسران مصداق همين ستم است »
در اين آيات هم از كلمه « بغي» به معني خواستن شديد استفاده شده يعني كسي كه به شدت به رابطه جنسي تمايل دارد و بنابر اين عاطفه و رابطه با همسرش برايش كافي نيست و به همين دليل دنبال روابط ديگري است كه لاجرم به سرد شدن رابطه با همسرش مي انجامد
اين محقق قرآني با اشاره به برخي از مهارت هاي همسرداري مي گويد : « يكي از مهارت هاي همسرداري و حقوق زن و شوهر نسبت به يكديگر « عفو» است كه قرآن بر آن بساير تاكيد كرده خداوند در آيه 22 سوره نور مي فرمايد : « شما بايد نسبت به هم چشم پوشي داشته باشيد؛ همان طور كه دوست داريد خداوند شما را ببخشد» در اين آيه از واژه « غفران » استفاده شده كه به معني پوشاندن گناهان است و زن و شوهر بايد نسبت به يكديگر غفران و بخشش داشته باشند .
هزار نكته باركتر از مو
قرآن چه راهكارهايي براي گرم نگه داشتن رابطه همسران با هم پيشنهاد داده ؟
قرآن كتاب زندگي است كتابي سرشار از نكته ها و پندها كه مي توان راه و روش درست زندگي كردن را در آن پيدا كرد. آيات بسياري در قرآن به مسئله ازدواج و زناشويي پرداخته است . بعضي از اين آيات در باره انتخاب درست همسر ، برخي به چگونگي رابطه همسران با هم و تعداد و تعدادي حقوق و مسئوليت هاي همسران نسبت به يكديگررا بيان مي كنند و بدين ترتيب خداوند راه و روش همسرداري را به بشر آموخته است اگر چه در قرآن واژه طلاق عاطفي مستقيما به كارنرفته اما توصيه هايي كه در كلام وحي در رابطه با موضوع ازدواج وجود دارد همسران را از رسيدن به مرحله اي كه ديگر عشقي بين آنها نباشد مصون مي دارد حجه الاسلام سيد علي روحبخش محقق قرآني و نويسنده كتاب « آيين مهرباني » 7 راهكاري را كه در كلام وحي آمده و عمل به آنها بر مهر و محبت زن و شوهر مي ا فزايد براي ما بيان مي كند
صله رحم را قطع نكنيد
منبع : آيات 1 و 35 سوره نسا
در آيه 1 سوره نسا مي خوانيم :« اي مردم از مخالفت پروردگارتان بپرهيزيد. همان كسي كه همه شما را از يك انسان آفريد و همسر او را نيز از جنس او خلق كرد و از آن دو ، مردان و زنان فراواني در روي زمين منتشر ساخت ؛ و از خدايي بپرهيزيد كه همگي به عظمت او معترفيد و هنگامي كه چيزي از يكديگر مي خواهيد ، نام او را مي بريد و نيز از قطع رابطه با خويشاوندان خود پرهيز كنيد زيرا خداوند مراقب شماست »
همچنين در آيه 35 همين سوره آمده است :« اگر از جدايي و شكاف ميان آن دو همسر بيم داشته باشيد، يك داور از خانواده شوهر و يك داور از خانواده زن انتخاب كنيد تا به كار آنان رسيدگي كنند. اگراين دو داور تصميم به اصلاح داشته باشند، خداوند به توافق آنها كمك مي كند زيرا خداوند دانا و آگاه است و از نيات همه با خبر»
حجت الاسلام روحبخش در باره روابط خانوادگي و تاثير آن در زندگي زناشويي مي گويد :« يكي ديگر ازدلايل سردي روابط زن و شوهر ، نداشتن روابط فاميلي گرم و گسترده است . وقتي روابط فاميلي سرد باشد، اگر زن و شوهري روابط شان رو به سردي رفت ، كسي متوجه نمي شود و اين مسئله امري عادي جلوه مي كند. خداوند دراين آيه پس از اينكه در باره « الله » صحبت مي كند در باره خويشاوندي و صله رحم حرف مي زند، كه اين نشان از مهم بودن روابط خويشاوندي دارد. از سوي ديگر وقتي خويشاوندان روابط سردي با هم داشته باشند. اين موضوع روي زن و شوهر موثر است » او اضافه مي كند :« خداوند در آيه 35 همين سوره بر لزوم روابط خانوادگي و ريش سفيدي در ميان قوم و خويشان اشاره مي كندو مي گويد « ان خفتم / اگر بيم داشتيد» منظور از اين آيه اين است كه بزرگان و ريش سفيدان خانواده بايد متوجه سردي رابطه به زن و شهر باشند و بين آنها داوري كنند»
روابط جنسي آزاد ممنوع
منبع : آيات 5 تا 7 صوره مومنون و 29 و 31 سوره معارج
حجت الاسلام روحبخش يكي ديگر از دلايل طلاق عاطفي را كه قرآن به شدت آن را نهي كرده ، روابط جنسي آزاد مي داند ؛« متاسفانه روابط جنسي خارج از خانواده و نامشروع تاثير منفي بر روابط حلال همسران دارند و به شدت از جانب خداوند نهي شده اند » . او آيات 5 تا 7 سوره مومنون را مثال مي زند؛ « و آنها كه دامان خود را از آلوده شدن به بي عفتي حفظ مي كنند و تنها آميزش جنسي با همسران و كنيزانشان دارند كه در بهره گيري از آنها ملامت نمي شوندو كساني كه غير ازاين طريق را طلب كنند تجاوز گرند» اين محقق قرآني در ادامه مي گويد:« اين آيات در توصيف ويژگي هاي انسان هاي مومن نازل شده كه بر قواي جنسي خود كنترل دارند؛ مگر در باره حلال خويش عين اين مفهوم در آيات 29 تا 31 سوره معارج هم آمده است . در اين آيات هم از كلمه « بغي» به معني خواستن شديد استفاده شده يعني كسي كه به شدت به رابطه جنسي تمايل دارد و بنابر اين عاطفه و رابطه با همسرش برايش كافي نيست و به همين دليل دنبال روابط ديگري است كه لاجرم به سرد شدن رابطه با همسرش مي انجامد »
جلوگيري از سرد شدن روابط
منبع : آيه 187 سوره بقره
حجت الاسلام روحبخش يكي از دلايل طلاق عاطفي را سرد شدن روابط جنسي مي داند ومي گويد :« خداوند در قر« بر روابط جنسي حلال با همسر تاكيد كرده مثلا در آيه 187 سوره بقره از همسران به لباس تعبير كرده است. در اين آيه مي خوانيم :« آميزش جنسي با همسرانتان در شب و روزهايي كه روزه مي گيريد حلال است . آنها لباس شما هستند و شما لباس آنها (هر دو زينت هم و سبب حفظ يكديگريد) خداوند مي دانست كه شما به خود خيانت مي كرديد و اين كار ممنوع را انجام مي داديد. پس توبه شما را پذيرفت و شما را بخشيد اكنون با آنها آميزش كنيد و آنچه را خدا براي شما مقرر داشته طلب نماييد و بخوريد و بياشاميد تا رشته سپيد صبح از رشته سياه شب براي شما آشكار گردد . سپس روزه را تا شب تكميل كنيد و در حالي كه در مساجد به اعتكاف پرداخته ايد، با زنان آميزش نكنيد . اين مرزهاي الهي است ؛پس به آنها نزديك نشويد.خداوند اين چنين آيات خود را براي مردم روشن مي سازد باشد كه پرهيزكار گردند »
تاريخچه لباس و پوشش بدن را مي توان از همان ابتداي خلقت آدم معرفي كرد وقتي كه خداوند متعال با خلقت حضرت آدم و حوا (عليهماالسلام) لباسي را براي آنها قرار داد تا اين لباس هم بتواند نشانگر شخصيت اولين مخلوقات خداوند باشد و هم بتواند احترام آنها را به خوبي حفظ كند .
از آنجا كه آدم عليه السلام هنوز با خدعه ها و نيرنگ هاي شيطان آشنا نبود با وعده هاي او مبني بر حيات جاويدان و ابدي اقدام به خوردن از آن ميوه ممنوعه كرد و اينجا بود كه لباسي كه خداوند متعال براي آن دو از ابتداي خلقت قرار داده بود از تن آنها فرو ريخت و ناگاه خود را برهنه ديدند .
خداوند متعال به اين حادثه غم انگيز در سوره اعراف اشاره مي كند و به همه آدميان توصيه مي كند كه مبادا خود را در دامهاي شيطان بيندازيد چرا كه يكي از بزرگترين دام هاي شيطان در جامعه ترويج فرهنگ برهنگي است، فرهنگي كه ميتواند بسياري از اهداف شيطان را به نتيجه برساند .
خداوند متعال در مورد اين فتنه شيطان به همه انسان ها اين گونه هشدار مي دهد كه:
(يا بَني آدَمَ لا يَفْتِنَنَّكُمُ الشَّيْطانُ كَما أَخْرَجَ أَبَوَيْكُمْ مِنَ الْجَنَّةِ يَنْزِعُ عَنْهُما لِباسَهُما لِيُرِيَهُما سَوْآتِهِما إِنَّهُ يَراكُمْ هُوَ وَ قَبيلُهُ مِنْ حَيْثُ لا تَرَوْنَهُمْ إِنَّا جَعَلْنَا الشَّياطينَ أَوْلِياءَ لِلَّذينَ لا يُۆْمِنُونَ: اى فرزندان آدم، زنهار تا شيطان شما را به فتنه نيندازد؛ چنانكه پدر و مادر شما را از بهشت بيرون راند، و لباسشان را از ايشان بركَند، تا عورتهايشان را بر آنان نمايان كند. در حقيقت، او و قبيلهاش، شما را از آنجا كه آنها را نمىبينيد، مىبينند. ما شياطين را دوستان كسانى قرار داديم كه ايمان نمىآورند.(الأعراف: 27)
شيطان و همدستان او قصد دارند كه اين نعمت را مانند بسياري از نعمت هايي كه در اختيار ماست( مانند نعمت ايمان و ولايت ) از ما سلب كنند و شبانه روز در راستاي جداكردن ما از نعمت پوشيدگي و تبديل اين فرهنگ به فرهنگ برهنگي تلاش مي كنند .چرا كه چنانچه اشاره شد اگر به اين هدف خود دست پيدا كنند رسيدن به سائر اهداف كمي آسان تر براي آنها جلوه مي كند
چنانچه اشاره شد خداوند متعال در اين آيه به يكي از بزرگترين فتنه هاي شيطان اشاره مي كند فتنه اي كه اولا سبب محروم شدن انسان از بهشت جاويدان و ثانيا ترويج برهنگي و عرياني در جامعه مي شود.
اما از آنجا كه فطرت آدمي با برهنگي و عرياني هيچ تناسبي نداشته و نخواهد داشت بلافاصله حضرت آدم و حواء براي تهيه لباسي كه با آن بتوان بدن خود را بپوشانند اقدام كردند: (فَدَلاَّهُما بِغُرُورٍ فَلَمَّا ذاقَا الشَّجَرَةَ بَدَتْ لَهُما سَوْآتُهُما وَ طَفِقا يَخْصِفانِ عَلَيْهِما مِنْ وَرَقِ الْجَنَّةِ ...: پس آن دو را با فريب به سقوط كشانيد؛ پس چون آن دو از [ميوه] آن درختِ [ممنوع] چشيدند، برهنگىهايشان بر آنان آشكار شد، و به چسبانيدن برگ[هاى درختانِ] بهشت بر خود آغاز كردند...)(الأعراف: 22)
آري خداوند متعال لباس را براي انسان قرار داد تا بتواند در مرحله اول زشتي هاي بدن خود را به خوبي بپوشاند و همچنين از اين لباس به عنوان زينتي براي زندگي استفاده كند لباسي كه در آيات متعدد به عنوان يكي از نعمت هاي خداوند متعال معرفي شده است:
يا بَني آدَمَ قَدْ أَنْزَلْنا عَلَيْكُمْ لِباساً يُواري سَوْآتِكُمْ وَ ريشاً وَ لِباسُ التَّقْوى ذلِكَ خَيْرٌ ذلِكَ مِنْ آياتِ اللَّهِ لَعَلَّهُمْ يَذَّكَّرُونَ: اى فرزندان آدم، در حقيقت، ما براى شما لباسى فرو فرستاديم كه عورتهاى شما را پوشيده مىدارد و [براى شما] زينتى است، و[لى] بهترين جامه، [لباس] تقوا است. اين از نشانههاى [قدرت] خداست، باشد كه متذكّر شوند.)(الأعراف: 26)
و يا در آيه اي ديگر وقتي خداوند متعال نعمت هاي مختلف خود بر بندگان را معرفي مي كند باز به نعمت پوشاك و لباس هايي براي محفوظ شدن از سرما و گرما اشاره مي كند و اين گونه مي فرمايد:
(وَ اللَّهُ جَعَلَ لَكُمْ مِمَّا خَلَقَ ظِلالاً وَ جَعَلَ لَكُمْ مِنَ الْجِبالِ أَكْناناً وَ جَعَلَ لَكُمْ سَرابيلَ تَقيكُمُ الْحَرَّ وَ سَرابيلَ تَقيكُمْ بَأْسَكُمْ كَذلِكَ يُتِمُّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكُمْ لَعَلَّكُمْ تُسْلِمُونَ: و خدا از آنچه آفريده، به سود شما سايههايى فراهم آورده و از كوهها براى شما پناهگاههايى قرار داده و براى شما تنپوشهايى مقرر كرده كه شما را از گرما [و سرما] حفظ مىكند، و تنپوشها [=زرهها]يى كه شما را در جنگتان حمايت مىنمايد. اين گونه وى نعمتش را بر شما تمام مىگرداند، اميد كه شما [به فرمانش] گردن نهيد)(النحل: 81)
آنچه در اين ميان از اهميت فوق العاده اي برخوردار است اين است كه شيطان و همدستان او قصد دارند كه اين نعمت را مانند بسياري از نعمت هايي كه در اختيار ماست( مانند نعمت ايمان و ولايت ) از ما سلب كنند و شبانه روز در راستاي جداكردن ما از نعمت پوشيدگي و تبديل اين فرهنگ به فرهنگ برهنگي تلاش مي كنند .چرا كه چنانچه اشاره شد اگر به اين هدف خود دست پيدا كنند رسيدن به سائر اهداف كمي آسان تر براي آنها جلوه مي كند .
در روايتي از پيامبر خدا (صلي الله عليه و اله) نقل شده است كه آن حضرت از دو شهرت نهي فرموده اند : شهرت در نازكي و ضخامت لباس، نرمي و زبري آن و بلندي و كوتاهي آن؛ بلكه بايد حد وسط را ميان اين خصوصيات رعايت كرد
به همين جهت امروزه دشمنان در تلاشند كه با دو رويكرد مهم و اساسي فرهنگ پوشش جوامع اسلامي را تحت تاثير اهداف خود قرار دهند:
رويكرد اول كه ناظر به نازكي لباس هاست و قصد دارند كه روز به روز پوشش ما را نازك تر از گذشته قرار داده و تبديل به مدهاي شيطاني كنند.
رويكرد دوم نيز ناظر به كوتاهي لباس هاست كه همانگونه كه مشاهده مي شود لباس هايي كه اين روزه مد شده و طرفداران زيادي نيز پيدا كرده است لباس هايي هستند كه روز به روز كوتاه تر از گذشته شده و اين مسئله هم در ميان لباس هاي بانوان و آقايان هر دو ديده مي شود.
در روايتي از پيامبر خدا (صلي الله عليه و اله) نقل شده است كه آن حضرت از دو شهرت نهي فرموده اند: (شهرت در نازكي و ضخامت لباس، نرمي و زبري آن و بلندي و كوتاهي آن؛ بلكه بايد حد وسط را ميان اين خصوصيات رعايت كرد.)(كنز العمال، ح 41172)
كه در اين روايت به اين دو رويكرد اشاره شده است و به عنوان لباس شهرت در جامعه معرفي شده است و در آخر به همه افراد اين توصيه شده است كه در پوشش هاي خود نيز حد اعتدال را رعايت كنند و نه لباس هاي بسيار ضخيم به تن كنند و نه لباس هاي بسيار نازك و از طرفي ديگر در انتخاب لباس، لباس هاي بسيار بلند و بسيار كوتاه را نيز به تن نكنند .
و كلام آخر اينكه خريد لباس هاي مد روز كه امروزه روز به روز نازك تر و كوتاه تر مي شود و با قيمت هاي باور نكردني در بازار عرضه مي شود تنها به جيب افراد آسيب نمي زند بلكه علاوه بر آسيب به جيب خطر جدي براي فرهنگ و اعتقادات اصيل افراد نيز محسوب مي شود و سبب نازك شدن دين نيز مي شود.
امين ادريسي
بخش قرآن تبيان
خصلت هاي سه گانه بنده خوب خدا
مرز اخلاقي تجسس و كنجكاوي
آيا ما آدماي خوبي هستيم ؟
حدود اخلاقي خوردن و آشاميدن