بردباري و شكيبايي
در تشرف مرحوم سيد كريم پينه دوز (ره) از اخيار تهران كه در خانه اجاره اي زندگي مي كرده است و با پايان يافتن مدت اجاره دچار رنج و زحمت مي گردد ضمن اينكه به او بشارت مي دهند، نگران نباشيد منزل درست مي شود مي فرمايند: «دوستان ما بايد در فراز و نشيب ها شكيبا و بردبار باشند.»(
اخلاص در عمل
يكي از علماي بزرگ اصفهاني مي گويد: «شبي در عالم رؤيا امام زمان (ع) را ديدم. به ايشان عرض كردم چه كنم كه به شما نزديك شوم؟» فرمودند: «عملت را عمل امام زمان (ع) قرار بده.» من به ذهنم رسيد كه يعني در مورد هر كاري ببين اگر امام زمان (ع) اين كار را مي كند تو هم انجام بده. پرسيدم: «چه كنم كه در اين امر موفق باشم؟!» فرمود: «الاخلاص في العمل؛ يعني، در كارهاي خود اخلاص داشتهباش(1
(1)شيفتگان حضرت مهدي (عج) ، ج 1 ، ص 261
نام همسر حضرت زينب عليها سلام: عبدالله بن جعفر
نام پدر و مادر عبدالله: نام پدرش جعفر طيار و نام مادرش اسما بن عميس كه هر دو از چهره هاي سرشناس مذهبي و تربيت يا فته مكتب علوي مي باشند. خويشاوندي عبدالله با حضرت زينب عليها سلام: عبدالله پسرعموي حضرت زينب بود. نحوه خواستگاري عبدالله از حضرت زينب عليها سلام: فردي از سوي عبدالله به خدمت حضرت علي شرفياب شد و گفت: يا امير المومنين شما كه مي دانيد رسول خدا تا چه اندازه به فرزندان جعفر ابراز علاقه مي كرد ؛ به طوري كه روزي به آنان نگاه كرد و فرمود: دختران ما از آن پسران ما و پسران ما از آن دختران ما هستند. بنابراين چه شايسته است كه زينب را به ازدواج عبدالله در آوريد.
علت موافقت حضرت زينب با خواستگاري عبدالله : عبدالله فردي دين دار و شايسته و مورد تاييد حضرت علي بود. شرايط امام علي براي ازدواج عبدالله با زينب عليها سلام: 1- هرگاه زينب بخواهد برادرش حسين را ببيند ، عبدالله مانع نشود. 2- چنانچه حسين اراده سفر كند و زينب بخواهد با او برود ، مخالفت نكند. مقدار مهريه حضرت زينب: چهادصد و هشتاد درهم برابر مهريه مادرشان حضرت زهرا عليها سلام.
سن حضرت زينب هنگام ازدواج: طبق نقل برخي از روايات ، حضرت زينب در سال هفدهم هجري ، آن هنگام كه عمر شريفشان سيزده سال بود ازدواج كردند.
شيعيان چرا ما را نمي خواهند؟!
مرحوم حاج محمد علي فشندي تهراني (ره) مي گويد كه در مسجد جمكران سيدي نوراني را ديدم، با خود گفتم اين سيد در اين هواي گرم تابستاني از راه رسيده و تشنه است ظرف آبي به دست او دادم تا بنوشد و گفتم: آقا! شما از خدا بخواهيد تا فرج امام زمان (ع) نزديك گردد. حضرت فرمودند: «شيعيان ما به اندازه آب خوردني ما را نمي خواهند. اگر بخواهند و دعا كنند فرج ما مي رسد.»
بند بيست و پنجم
اين بند براي حفظ ايمان
بسيار عالي است
عرضه اعمال به محضر مقدس امام زمان (عج)
در تشرف مرحوم شيخ محمد طاهر نجفي (ره) خادم مسجد كوفه، حضرت مي فرمايند: «آيا ما شما را هر روز رعايت نمي كنيم؟ آيا اعمال شما بر ما عرضه نمي شود؟»
توسل به حضرت زينب (ع) جهت تعجيل در فرج
در تشرف آقا شيخ حسن سامرايي (ره) در سرداب مقدس، حضرت فرمودند: «به شيعيان و دوستان ما بگوييد كه خدا را قسم دهند به حق عمه ام حضرت زينب (ع) كه فرج مرا نزديك گرداند.» (3)
ولايت حضرت علي (ع)
در تشرف مرحوم علي بغدادي (ره) در مسير كاظمين، ايشان پرسش هايي را از محضر امام زمان (ع) مي پرسد از جمله مي گويد:
پرسيدم: «روزي نزد مرحوم شيخ عبدالرزاق كه مدرس حوزه بود، رفتم. شنيدم كه بر روي منبر مي گفت: كسي كه در طول عمر خود روزها روزه باشد و شب ها را به عبادت به سر برد و چهل حج عمره بجاي بجاي آورد و در ميان صفا و مروه بميرد ولي از دوستداران و محبان و مواليان اميرالمؤمنين (ع) نباشد براي او چيزي محسوب نمي شود.» امام زمان (ع) فرمودند: «آري والله براي او چيزي نيست.»
توجه به آن حضرت همراه با محبت
امام زمان (ع) در توقيع شريفي خطاب به شيعيان مي فرمايند: «توجه خود را همراه با محبت و دوستي به سوي ما قرار دهيد و در مسير دستورات روشن و قطعي دين حركت كنيد كه همانا من براي شما خيرخواهي مي كنم و خداوند گواه است بر من و شما و اگر نبود علاقه ما به نيكو بودن شما و رحمت و مهربانيمان بر شما، به سخن گفتن با شما نمي پرداختيم.»(2)
پرهيز از افراط و تفريط:
امام زمام (عج) در توقيعي مي فرمايند:
«تقوا پيشه كنيد، تسليم ما باشيد و كار را به ما واگذاريد كه بر ماست شما را از سرچشمه سيراب بيرون آوريم چنانكه بردن شما به سرچشمه از سوي ما بود ... به سمت راست ميل نكنيد و به سوي چپ نيز منحرف نشويد.» (1)
تو زندگيت بارون نباش
كه فكر كنن با منت
خودت رو به شيشه ميكوبي،
ابر باش تا منتظر باشن كه بباري......
چطور ميتونيم متوجه بشيم كاري كه داريم انجام ميديم براي خداست يا براي نفس خودمون؟
چون بعضي وقتا ما كاري رو با عشق و علاقه انجام ميديم . آيا اين عشق و علاقه ممكنه باعث از بين رفتن اخلاصمون بشه يعني اينكه بشه براي نفس نشه براي خدا؟
بهترين راه براي اينكه متوجه شويم كاري كه انجام ميدهيم براي خداست يا براي هواهاي نفساني خودمان، اين است كه در نيات خودمان قبل و حين انجام عمل دقيق شويم و آن را مورد دقت و تامل بيشتري قرار دهيم چون بي توجهي نسبت به اين مهم ممكن است سالها عبادات و مجاهدتهاي نفساني ما را به گناهاني چون ريا آلوده نمايد. لذا ضروري است به واكاوي و بررسي دقيق انگيزه هاي خود پرداخته و ببينيم به راستي از پس انجام اين همه عبادات در پي چه هستيم و خواهان چه حقيقت و كمالي مي باشيم. اگر ديديم عدم وجود مزاياي مادي و دنيوي، به سستي ما درعبادات و انجام خيرات انجاميد، بايد بدانيم كه اخلاص نداريم؛ هرگاه تقدير و تشكر ديگران در رفتار ما اثر گذاشت به طوري كه اگر از ما قدرداني نشد، نشاطي براي انجام عمل نداشتيم، بايد بدانيم كه نيت و انگيزه ما در عبادات وخيراتمان مخدوش و آلوده به رياست. اگر انسان واقعا كاري را براي خدا انجام مي دهد، نبايد تعريف و خوشايند و سرزنش ديگران در اراده و تصميم او تاثيربگذارد ما نبايد به انگيزه ها و رفتارمان مطمئن شويم، بلكه پيوسته مي بايد خود را درجايگاه متهم ببينيم و هيچ گاه از رفتار خودمان راضي نگرديم. چنان كه اميرمؤمنان(ع) فرمودند: «واعلموا عبادالله ان المؤمن لايصبح ولايمسي الا و نفسه ظنون عنده فلايزال زار يا عليها و مستزيداً لها» (نهج البلاغه/ خ571) بلكه آنان كه در مقام قرب عند الله هستند و دائما در صدد آنانند كه بر مقام قرب و نزديكي خويش به خداوند متعال بيفزايند خداوند رحمان و رحيم را حتي براي وصول به بهشت ويا فرار از جهنم عبادت نميكنند بلكه خداوند را ميخوانند چون خداوند را لايق پرستش و عبادت ميبينند.از امام سيد الوصيين حضرت امير المومنين علي عليه السلام بشنو كه فرمود:
الهي ما عبدتك خوفاً من نارك ولا طمعاً في جنتك و لكن وجدتك اهلاً للعبادة فعبدتك؛
يعني خداوندا! عبادت من نه به جهت ترس از آتش تو است و نه طمع در بهشتت، بلكه به جهت اين است كه تو را شايسته عبادت يافتم
نان و حلوا چيست؟ اي نيكو سرشت
اين عبادتهاي تو بهر بهشت
نزد اهل حق، بود دين كاستن
در عبادت، مزد از حق خواستن
رو حديث ما عبدتك، اي فقير
از كلام شاه مردان، ياد گير
چشم بر اجر عمل، از كوري است
طاعت از بهر طمع، مزدوري است
خادمان، بيمزد گيرند اين گروه
خدمت با مزد، كي دارد شكوه؟
عابدي كاو اجرت طاعات خواست
گر تو ناعابد نهي نامش، رواست
تا به كي بر مزد داري چشم تيز!
مزد از اين بهتر چه خواهي، اي عزيز
كاو تو را از فضل و لطف با مزيد
از براي خدمت خود آفريد
.دوستان ما فوجهايي از رحمت خدا دارند و دشمنانمان افواجي از غضب
بند بيست و چهارم
اگر دوست داريد دولت مند شويد
و جزو رجال باشيد
اين بند را زياد بخوانيد
اقدام حضرت زينب در سحرگاه ضربت خوردن امام علي : آن شب شب عجيبي بود ، غم و اندوه در چهره ها موج مي زد و اهل خانه احساس خوبي نداشتند... ناگهان صداي غم بار امير المومنين در خانه پيچيد : اين آخرين ديدار من با شماست ، من صبحگاه به استقبال شهادت خواهم رفت. حضرت زينب با شيندن اين حرف دگرگون و غرق ناباوري شد. اذان صبح كه نزديك شد امام از جايش برخاست و خود را براي بيرون رفتن آماده كرد. حضرت زينب با چهرا اي مضطرب و پريشان مقابل پدرش ايستاد و از او خواست براي نماز صبح به مسجد نرود و فرد ديگري را به مسجد بفرستد. ولي حضرت مهربان تر از هميشه به دخترش فرمود: دخترم راه گريزي از مرگ نيست و من بايد بروم. سپس كاشانه را به قصد مسجد ترك گفت.
حالت شكسته حضرت زينب در بستر شهادت امير المومنين : راوي مي گويد:زينب و ام كلثوم نزديك بستر پدرشان رفتند و پس از ديدن وضعيت وخيم پدرشان با حالتي اندوهناك به او گفتند: پدر پس از تو پناهگاه افراد كم سن و سال كيست ، چه كسي جوابگوي افراد بزرگسال در ميان عموم مردم خواهد بود. اي پدر غم و اندوهمان برايت طولاني است و پيوسته برايت اشك خواهيم ريخت. مردم هنگام شنيدن صداي اندوهناك آنان از پشت حجره به شدت گريستند و چشمان اميرالمونين پر از اشك شد. عمر مبارك حضرت زينب هنگام شهادت حضرت علي : سي و پنج سال پرستاري حضرت زينب از امام حسن پس از مجروح شدن ايشان در جنگ با معاويه: حضرت زينب برادرش را مداوا مي كرد و عنايت خاصي به سلامتي ايشان داشت و پس از شفاي كامل ان حضرت خداوند متعال را سپاس گفتند.
حضرت زينب و مسموميت برادرش امام حسن: وقتي حضرت زينب از مسموميت امام حسن مطلع شدند ، سراسيمه به زيارت ايشان رفتند. امام حسن نيز پس از اطلاع از آمدن خواهرش دستور دادند ظرفي را كه در آن خون استفراغ كرده بودند پنهان كنند تا حضرت زينب از وخيم بودن حالشان مطلع نشوند.
واكنش حضرت زينب هنگام ديدن وضعيت دردناك امام حسن: حضرت زينب هنگام ديدن وضعيت ناگوار امام حسن ، از حال رفتند.
سن حضرت زينب هنگام شهادت امام حسن: تقريبا چهل و پنج سال.
مصيبت مضاعف حضرت زينب هنگام تشييع جنازه امام حسن: بني اميه به دستور عايشه پيكر امام حسن را تيرباران كرد تا اين پيكر مبارك نزد قبر پيامبر برده نشود. و در اين ميان عايشه به صراحت كراهتش را نسبت به خاندان اهل بيت اعلام كرد و گفت: مايل نيستم كسي را كه دوست ندارم در خ انه ام دفن كنيد.
هركه راه ما را بپيمايد بما برسد و هركس به راه ديگر رود غرق شود.
رسول اكرم(صلي الله عليه وآله وسلم):
هرگروهي كه در مجلسي جمع شوند و در آن مجلس ياد خدا نكنند و صلوات بر پيغمبر خود نفرستند، آن مجلس حسرت و وبال است بر ايشان در روز قيامت.
امام صادق(عليه السلام):
حق تعالي ميفرمايد:هركه ياد كند مرا در جمعي از مومنان، من او را ياد كنم در مجمع ملائكه.
امام محمد باقر(عليه السلام):
نوشته است در توراتي كه تغيير نيافته است كه حضرت موسي از پروردگار خود سوال كرد: خداوندا مجلسي چند بر من مي گذرد كه تو را عزيزتر و جليل تر مي دانم از اينكه تو را در آن مجلس ياد كنم. حق تعالي در جواب فرمودند: يا موسي، بردن نام من و يادِ من نمودن در همه حال نيكوست.
منبع: كتاب آيين زندگي مومنين (خلاصه حلية المتقين نوشته علامه مجلسي) ص 242و243
روايت پناهيان از پشت پرده اهانت به رسول اكرم (ص)
حجت الاسلام والمسلمين علي رضا پناهيان گفت
اينهايي كه دارند قران را اتش مي زنند در واقع حرمت قران را
به ما ياد اوري مي كنند
اين هاي كه دارند به پيغمبر اكرم (ص) بي احترامي مي كنند
در واقع دارند وضيفه مارا به ما ياد اوري مي كنند
كه ما شخص شخيص پيامبر اكرم (ص)
را به اهل عالم معرفي كنيم و ما بايد از اين فرصت استفاده كنيم
بقيه در ادامه مطلب......
اهل صراحتيم ..... دهه كرامت ، كرامت دارد
سلام اي كوثرستان سخاوت كه از دست تو مي بارد كرامت
بانوي كرامت ، تو آيت بزرگ خدايي كه عارفان سترگ و عرشيان خاك نشين بر سنگ آستانه ات بوسه مي زنند . غرورها همه در آستان قدسي ات غروب مي كند ، شاهان ، سر تسليم بر آستانه ات نهاده اند ،و دهها شاهزاده و وكيل و وزير ، به غلامي و چاكري اين بارگاه بهشتي باليده اند و مي بالند .مراجع عظام از مرقد مقدست نور و نيرو مي گيرند. عالمان ، مفسران ، محدثان ، خطيبان ، محققان و نويسندگان ، صالحان ،صديقان و هزاران ، در باغ بابلان تو نغمه سرايي دارند .
احاديثي از امام رضا (عليه السلام): نصف عقل آدمي اظهار دوستي ومحبت به عموم مردم است . دوست هر كس عقل او و دشمن وي ناداني اوست.مؤمن هر گاه خشمگين شود، خشمش او را از مسير حق منحرف نمي سازد. آنكه خودرأي باشد خود را به هلاكت افكنده است. با دوستان فروتن باش ، از بدخواهان احتياط و دوري كن و با عموم مردم گشاده رو باش. از حرص و حسد بپرهيزيد زيرا اين دو امتهاي گذشته را نابود كرده است . هر كه از نفس خويش حساب كشد سود مي برد و هر كه غفلت ورزد زيان مي بيند . براي رفع نيازهاي مردم، شادمان كردن و رفع نگراني از آنان كوشش كنيد . |
تنها خواهر امام هشتم
نجمه خاتون همسرگرامى امام كاظم(ع) تنها دو فرزند در دامانخود پرورش داد و آنها عبارتند از: ۱. خورشيد فروزان امامت، حضرت على بن موسى الرضا(ع) ۲. ماه تابان درج عصمت، حضرت معصومه(س)
محمد بن جرير طبرى، دانشمند گرانمايه شيعه در قرن پنجم هجرى،براين واقعيت تصريح نموده است :مدت ۲۵ سال تمام حضرت رضا(ع) تنها فرزند نجمه خاتون بود، پساز يك ربع قرن انتظار، سرانجام ستارهاى تابان از دامن نجمهدرخشيد كه هم سنگ امام هشتم(ع) بود و امام(ع) توانست والاترينعواطف انباشته شده در سويداى دلش را بر او نثار كند. بين حضرت معصومه(س) و برادرش امام رضا(ع) عواطف سرشار و محبتزايدالوصفى بود كه قلم از ترسيم آن عاجز است. در يكى از معجزات امام كاظم(ع) كه حضرت معصومه نيز نقشى دارد،هنگامى كه مرد نصرانى مىپرسد: «شما كه هستيد؟» مىفرمايد: «انا المعصومه اخت الرضا» «من معصومه، خواهر امام رضا(ع)مىباشم.» اين تعبير از محبتسرشار آن حضرت به برادر بزرگوارشامام رضا(ع) و از مباهات او به اين خواهر برادرى سرچشمهمىگيرد.
سلام و درود و صلوات بر امام رضا(ع)، هشتمين امام، كوكب درخشنده، ابر بارنده، باران شتابنده و خورشيد فروزنده ، كه همواره مأمن دلهاي خسته و پناه آهوان رميده از دام دل و دانه دنياست.سلام و درود خدا بر كسيكه خدا و رسولش از او رضايت دارند؛ امامي كه چشمه جوشان لطف و رحمتش به درياي ازلي رحمت و رأفت بيكران پروردگار متصل است و هر پناهجوي بيآشيانى، در پناه نگاه و نوازش او،چون آهوي رميده از صياد، آرام ميگيرد.
براي خونوادهاتون خصوصا بچه هاتون
تا جايي كه ميتونيد وقت بگذاريد
باهاشون بازي كينيد و ببريدشون
به دل طبيعت
تا خدا رو مستقيم لمس كنند
بند بيست و سوم
اگر دوست داريد دلتان بيدار شود
و حال خوشي در عبادت الهي داشته باشيد
اين بند را بيشتر بخوانيد
روياي عجيب حضرت زينب در دوران كودكي: حضرت زينب خواب ديدند باد شديدي وزيد و همه جا تاريك شد و ايشان به درخت تنومندي پناه بردند ، امام آن درخت بر اثر آن طوفان از ريشه كنده شد و به زمين افتاد. ايشان شاخه آن را محكم گرفتند اما باد به آن نيز امان نداد و آن را قطع كرد. به شاخه ديگر آن پناه بردند اما طوفان آن شاخه را هم شكست ، باز به دو شاخه ديگر آن پناه بردند اما آن هم شكستند.
تعبير روياي حضرت زينب توسط رسول خدا (ص): رسول خدا هنگام شنيدن رويايي حضرت زينب گريستند و فرمودند : آن درخت تنومند پدربزرگ توست و شاخه نخست ، مادرت زهرا و شاخه دوم آن پدرت علي و دو شاخه ديگر آن دو برادرت حسن و حسين هستند كه روزي دنيا به خاطر از دست دادنشان تاريك مي شود و تو به خاطر از دست دادن آن ها لباس عزا بر تن خواهي كرد.
عمر حضرت زينب هنگام رحلت رسول خدا (ص): پنج سال.
صحنه تكان دهنده اي كه حضرت زينب در سنين كودكي شاهد آن بود: پس از رحلت پ يامبر اكرم غاصبان خلافت جهت بيعت از امام علي به خانه وي يورش بردند و آن را به آتش كشيدند و در اين ميان حضرت زينب شاهد رفتار وقيحانه و خشونت آميز دشمنان با پدرشان بودند.
مدت زمان زندگي حضرت زينب با مادرش پس ار رحلت رسول خدا(ص): بنا بر قولي سه ماه. وصيت حضرت زهرا در بستر شهادت به دخترش زينب : اهتمام ورزيدن به دو برادرش حسن و حسين عليهما سلام
احساسات حضرت زينب نسبت به رسول خدا هنگام شهادت حضرت زهرا: وقتي اميرالمومنين پيكر حضرت زهرا را غسل داد و كفن كرد به فرزندانش فرمود: بيايي از مادرتان توشه برداريد. حضرت زينب در حاليكه با پوشش كاملي به سولي پدر حركت مي كرد ، لحظه اي جدش را به ياد آورد و خطاب به او با آهي جانكاه گفت: اي رسول خدا به راستي با شهادت مادرم فقدان و جاي خالي تو را دريافتيم. حضرت زينب آخرين ميزبان حضرت علي : حضرت علي شب نوزدهم ماه رمضان براي افطار به خانه دخترش زينب رفت. پس از نماز كنار سفره آمد ديد زينب دو قرص نان جو و كاسه اي شير با مقداري نمك در ميان سفره نهاده است. به دخترش فرمود: مگر نمي داني من پيرو پسرعمويم رسول خدا هستم و در كنار سفره اي كه بيش از دو رقم غذا بشاد ، غذا نمي خورم. از اين دو غذا (شير و نمك) يكي را بردار. زينب شير را برداشت و آن حضرت سه لقمه از نان جو را با نمك خورد. در آن شب حضرت علي بسيار از حجره بيرون مي آمد و به آسمان نگاه مي كرد و مي گريست و سپس به حجره باز ميگشت و نماز مي خواند و گاهي گفتاري را كه از شهادتش خبر مي داد به زبان مي آورد. زينب هنگام ديدن بي قراري پدرش عرض كرد: اي پدر چرا امشب اين گونه مضطرب و پريشان هستي؟ علي در پاسخ فرمود: فرزندم ! صبح امشب ، ضربت شهادت مي خورم.