برخي ها در نگاه به اين مساله دچار اشتباه فاحش شده و ميان همسر خوب و همسر آرماني تفاوتي نمي بينند و در جستجوي همسري آرماني هستند كه به نظر مي رسد براي بيشتر مردم، نشدني يا حتي محال باشد. البته همسر آرماني با توجه به بينش و نگرش و خواسته هاي شخص متفاوت است و نمي توان معيار يگانه واحدي براي آن بيان داشت. با اين همه، همسر آرماني را مي توان همسري دانست كه از هيچ نظر با خواسته هاي مرد مخالفت نورزد و همه ي آنچه را كه او نياز دارد برآورده كند. بطور طبيعي چنين چيزي شدني نيست؛ زيرا هر كسي مي كوشد تا خواسته هاي خود را برآورده كند كه در اين ميان تفاوت هايي در سليقه و علاقه و اموري ديگر ولو جزيي وجود دارد كه اجازه ي چنين تحركي را نخواهد داد. بنابراين آنچه مي تواند مطلوب هر كسي باشد همسر خوب است كه آن نيز با توجه به بينش، نگرش و گرايش اشخاص متفاوت بوده و از اموري دست نيافتني است و مي توان همسري يافت كه به مفهوم واقعي همسر خوبي باشد.
در نوشتار حاضر با توجه به آموزه هاي قرآن كوشش شده تا همسر خوب شناخته و صفات و ويژگي هاي او بازگو شود و بر پايه ي معيارهاي قراني شيوه ي همسرداري خوب بيان شود.
قرآن و ملاك هاي همسر خوب
در تحليل قرآني، زن و مرد لازم و ملزوم يكديگرند، بنابراين هيچ گاه نمي توانند كمالي را بي يكديگر جستجو كنند. دستيابي به كمال مطلق زماني شدني است كه زن و شوهر به عنوان جفت و همسر در كنار هم قرار بگيرند و براي تعالي و تكامل يكديگر بكوشند. ارتباط ميان زن و شوهر همانند ارتباط جزء و كل است كه به يكديگر نياز جدي دارند و نمي توانند بدون هم كامل باشند. كمال در اينجا به معناي ضد نقيض است. به اين معنا كه زن بي مرد يا مرد بي زن موجودي ناقص است و زماني به كمال مي رسد كه در كنار هم زوج را تشكيل دهند. زن و شوهر، اگر تشبيه، گول زننده و فريبنده نباشد مانند دولنگه كفش هستند. آن دو كنار هم و با زوجيت است كه از نقص بيرون مي آيند و در كنار هم مي توانند به كمالي دست يابند كه فراتر از حد تصور است.
زن و مرد لازم و ملزوم يكديگرند
در تحليل قرآني زن و مرد، لازم و ملزومي هستند كه بي يكديگر معنا و مفهوم درستي نخواهند يافت و به تكامل مطلق دست نمي يابند؛ زيرا آرامش زن به مرد است و مرد بي زن از نقص وجود خود رنج مي برد. از اين رو نمي توانند بي يكديگر حتي مقدمات تكامل را فراهم آورند، چه رسد به اينكه بتوانند به پر پرواز دست يابند.
قران بر عنصر زوجيت در هستي بسيار تأكيد مي ورزد و مي گويد كه همه چيز را بر پايه ي زوجيت آفريده است. دسته بندي قرآن نشان مي دهد كه هر كسي مي تواند در دو سوي كفر و ايمان يا حتي ميانه در نفاق باشد. اين گونه است كه تفكر و بينش هر كسي مي تواند در چگونگي انتخاب و رفتار وي تأثير اساسي به جاي بگذارد. همسري كه دنيا را از دريچه ي كفر و ماديت مي نگرد با همسرش به گونه يي رفتار مي كند كه جهان بيني او را تشكيل مي دهد. حالت نفاق در حوزه ي ديني به نفاق در رفتار خانوادگي نيز گسترده مي شود. آدم هايي كه با خداي خويش نفاق مي ورزند بطور حتم با همسر خويش نيز رفتار منافقانه در پيش مي گيرند.