خداوند بزرگ شناخت حقوق و وظايف زنان را به عرف و عادتي كه ميان مردم درباره معاشرت و رفتار آنها با يكديگر وجود دارد محول كرده است، و شيوه عرف بين مردم تابع شرايع و عقايد و آداب و عاداتشان است. پس اين جمله ميزاني به مرد ميدهد تا با آن رفتارش را با همسرش در تمام شئون و احوال زندگي بسنجد. بعد از انعقاد عقد نكاح و گره خوردن دو شخصيت زن و مرد با يكديگر و ساختن يك خانواده، تعامل و رفتار متقابل زوجين با يكديگر نقش منحصري در بقا و تكامل و تعالي خانواده ايفا ميكند.هيچ ترديدي نيست كه اولين خواسته زن حسن معاشرت شوهر با اوست، يعني زبان خوش و رفتار خوب. اين حداقل خواسته اي است كه زنان در تعامل زناشويي و همسرداري سخت بدان نيازمند هستند و اسلام نيز بدان اهتمام داشته است. در كنار آن زن نسبت به شوهر خود نيز وظايفي دارد كه بايد ايفا نمايد. در ادامه به بررسي وظايف و حقوق زن نسبت به همسر خود مي پردازيم:
اسلام همچنانكه وظايف ومسئوليتهايي برعهده مردان قرارداده، حقوقي نيز براي آنان درنظر گرفته است وبه زنان تذكرداده كه براي ادامه زندگي زناشويي ودست يافتن به ثمرات شيرين ازدواج اين حقوق را رعايت كنند.
۱-بدون رضايت شوهر كسي را به خانه راه ندهد.
اگر زن بدون رضايت شوهر به افرادي اجازه دهد وارد خانه او شوند، سوءتفاهم هايي پيش مي آيد ومنشا بروز اختلاف وازپاشيدن خانواده مي گردد.
۲-درزندگي سعي كند كه رضايت خاطر شوهر راجلب نماييد.
يعني معاشرتهاي خود را مطابق ميل شوهر انجام دهد ، بدون رضايت او به هرجايي نرود وهركاري انجام ندهد وهرگز درصدد آن نباشد كه خواسته هاي خود را برشوهر تحميل كرده، اورامطيع خود سازد زيرا مرد به جهت دارا بودن نيري عقلاني وجسماني بيشتر، غرورخاصي درخود احساس مي كند وانتظار دارد همسرش او را به ديده احترام بنگرد، وخواسته ها اورا برخواسته هاي خويش مقدم دارد.
۳-مال وآبروي شوهر را درغياب او محفوظ داشته، دراموال او خيانت ننمايد وبدون اجاز ه ورضايت او تصرف نكند.
۴-درمشكلات وسختي هاي زندگي حتي المقدور بااوسازش ومساعدت كند.
زندگي فرازونشيب فراواني دارد؛ گاهي انسان درآغوش ناز ونعمت است، گاهي گرفتار مشكلات، گاهي دارا، گاهي فقير؛ گاهي احساس خوشبختي مي كند وگاهي بالعكس ... همانطوري كه مرد موظف است درتمام اين حالات، نسبت به همسرش وفا دارباشد؛ زن نيز موظف است برپيمان خود استوار بوده با گرم وسرد زندگي شوهرسازگارباشد.
۵-هرگاه شوهر بخواهد رابطه جنسي برقرار سازد، اگر همسر او عذرموجهي نداشته باشد، بايد تمكين نمايد.
يكي ازاهداف ازدواج وتشكيل خانواده، تامين نيازمندي جنسي واشباع اين غريزه است، وبي گمان روابط زناشويي نقش موثري درديگر روابط بين زن وشوهر ايفا مي كند، واگر اين نياز طبيعي مرد به طرز صحيحي درخانه اشباع نگردد، ناچارمي شود درخارج ازبستر زناشويي درآغوش فساد بيفتد.
در روايات آمده است شخصي از امام صادق (ع)پرسيد: "حق زن بر شوهر چيست؟"
امام در پاسخ فرمود:"لباس و غذاي او را تامين كند و با چهره خشن به او نگاه نكند"
سه گروه از زنان هستند كه خدا عذاب قبر را از آنها بر مي دارد و با حضرت زهرا (س) محشور مي شوند:
۱-دست اول زناني هستند كه با تنگدستي شوهرانشان بسازند.
۲-دسته دوم زناني هستند كه با بداخلاقي شوهران شان بسازند.
۳-دسته ي سوم زناني كه مهريه ي خودشان را مي بخشند.
(كتاب "وسائل الشيعه"، به نقل از "كتاب ورام")
فرهنگ نيوز
منبع : آيه 24 سوره ص و آيه 22 سوره نور
نويسنده كتاب « آيين مهرباني » در باره ضرورت توجه به مهارت هاي همسرداري مي گويد :« متاسفانه نبود مهارت هاي همسرداري يكي از دلايل مهم طلاق هاي عاطفي است. مهارت هاي همسرداري يعني زن و شوهر حقوقي كه اسلام براي هر كدام را تعيين كرده رعايت كنند اما چون گاهي اوقات انسان ها به حق خود راضي نيستند به يكديگر ستم هاي بسياري روا مي دارند. خداوند در آيه 24 سوره ص مي فرمايد: بسياري از آدم هايي كه با هم مخلوط هستند مثل زن و شوهر نسبت به هم ستم مي كنند.
حجت الاسلام روحبخش در توضيح اين آيه مي گويد:« در اين آيه از واژه « بغي» استفاده شده كه به معني خواستن شديد است كساني كه چيزي را به شدت مي خواهند، به كم راضي نيستند و به سهم ديگران تجاوز مي كنند حق زن نسبت به شوهر وحق شوهر نسبت به زن از جمله حقوقي است كه حتما بايد رعايت شود و رعايت نشدن آن از جانب همسران مصداق همين ستم است »
در اين آيات هم از كلمه « بغي» به معني خواستن شديد استفاده شده يعني كسي كه به شدت به رابطه جنسي تمايل دارد و بنابر اين عاطفه و رابطه با همسرش برايش كافي نيست و به همين دليل دنبال روابط ديگري است كه لاجرم به سرد شدن رابطه با همسرش مي انجامد
اين محقق قرآني با اشاره به برخي از مهارت هاي همسرداري مي گويد : « يكي از مهارت هاي همسرداري و حقوق زن و شوهر نسبت به يكديگر « عفو» است كه قرآن بر آن بساير تاكيد كرده خداوند در آيه 22 سوره نور مي فرمايد : « شما بايد نسبت به هم چشم پوشي داشته باشيد؛ همان طور كه دوست داريد خداوند شما را ببخشد» در اين آيه از واژه « غفران » استفاده شده كه به معني پوشاندن گناهان است و زن و شوهر بايد نسبت به يكديگر غفران و بخشش داشته باشند .
هزار نكته باركتر از مو
قرآن چه راهكارهايي براي گرم نگه داشتن رابطه همسران با هم پيشنهاد داده ؟
قرآن كتاب زندگي است كتابي سرشار از نكته ها و پندها كه مي توان راه و روش درست زندگي كردن را در آن پيدا كرد. آيات بسياري در قرآن به مسئله ازدواج و زناشويي پرداخته است . بعضي از اين آيات در باره انتخاب درست همسر ، برخي به چگونگي رابطه همسران با هم و تعداد و تعدادي حقوق و مسئوليت هاي همسران نسبت به يكديگررا بيان مي كنند و بدين ترتيب خداوند راه و روش همسرداري را به بشر آموخته است اگر چه در قرآن واژه طلاق عاطفي مستقيما به كارنرفته اما توصيه هايي كه در كلام وحي در رابطه با موضوع ازدواج وجود دارد همسران را از رسيدن به مرحله اي كه ديگر عشقي بين آنها نباشد مصون مي دارد حجه الاسلام سيد علي روحبخش محقق قرآني و نويسنده كتاب « آيين مهرباني » 7 راهكاري را كه در كلام وحي آمده و عمل به آنها بر مهر و محبت زن و شوهر مي ا فزايد براي ما بيان مي كند
صله رحم را قطع نكنيد
منبع : آيات 1 و 35 سوره نسا
در آيه 1 سوره نسا مي خوانيم :« اي مردم از مخالفت پروردگارتان بپرهيزيد. همان كسي كه همه شما را از يك انسان آفريد و همسر او را نيز از جنس او خلق كرد و از آن دو ، مردان و زنان فراواني در روي زمين منتشر ساخت ؛ و از خدايي بپرهيزيد كه همگي به عظمت او معترفيد و هنگامي كه چيزي از يكديگر مي خواهيد ، نام او را مي بريد و نيز از قطع رابطه با خويشاوندان خود پرهيز كنيد زيرا خداوند مراقب شماست »
همچنين در آيه 35 همين سوره آمده است :« اگر از جدايي و شكاف ميان آن دو همسر بيم داشته باشيد، يك داور از خانواده شوهر و يك داور از خانواده زن انتخاب كنيد تا به كار آنان رسيدگي كنند. اگراين دو داور تصميم به اصلاح داشته باشند، خداوند به توافق آنها كمك مي كند زيرا خداوند دانا و آگاه است و از نيات همه با خبر»
حجت الاسلام روحبخش در باره روابط خانوادگي و تاثير آن در زندگي زناشويي مي گويد :« يكي ديگر ازدلايل سردي روابط زن و شوهر ، نداشتن روابط فاميلي گرم و گسترده است . وقتي روابط فاميلي سرد باشد، اگر زن و شوهري روابط شان رو به سردي رفت ، كسي متوجه نمي شود و اين مسئله امري عادي جلوه مي كند. خداوند دراين آيه پس از اينكه در باره « الله » صحبت مي كند در باره خويشاوندي و صله رحم حرف مي زند، كه اين نشان از مهم بودن روابط خويشاوندي دارد. از سوي ديگر وقتي خويشاوندان روابط سردي با هم داشته باشند. اين موضوع روي زن و شوهر موثر است » او اضافه مي كند :« خداوند در آيه 35 همين سوره بر لزوم روابط خانوادگي و ريش سفيدي در ميان قوم و خويشان اشاره مي كندو مي گويد « ان خفتم / اگر بيم داشتيد» منظور از اين آيه اين است كه بزرگان و ريش سفيدان خانواده بايد متوجه سردي رابطه به زن و شهر باشند و بين آنها داوري كنند»
روابط جنسي آزاد ممنوع
منبع : آيات 5 تا 7 صوره مومنون و 29 و 31 سوره معارج
حجت الاسلام روحبخش يكي ديگر از دلايل طلاق عاطفي را كه قرآن به شدت آن را نهي كرده ، روابط جنسي آزاد مي داند ؛« متاسفانه روابط جنسي خارج از خانواده و نامشروع تاثير منفي بر روابط حلال همسران دارند و به شدت از جانب خداوند نهي شده اند » . او آيات 5 تا 7 سوره مومنون را مثال مي زند؛ « و آنها كه دامان خود را از آلوده شدن به بي عفتي حفظ مي كنند و تنها آميزش جنسي با همسران و كنيزانشان دارند كه در بهره گيري از آنها ملامت نمي شوندو كساني كه غير ازاين طريق را طلب كنند تجاوز گرند» اين محقق قرآني در ادامه مي گويد:« اين آيات در توصيف ويژگي هاي انسان هاي مومن نازل شده كه بر قواي جنسي خود كنترل دارند؛ مگر در باره حلال خويش عين اين مفهوم در آيات 29 تا 31 سوره معارج هم آمده است . در اين آيات هم از كلمه « بغي» به معني خواستن شديد استفاده شده يعني كسي كه به شدت به رابطه جنسي تمايل دارد و بنابر اين عاطفه و رابطه با همسرش برايش كافي نيست و به همين دليل دنبال روابط ديگري است كه لاجرم به سرد شدن رابطه با همسرش مي انجامد »
جلوگيري از سرد شدن روابط
منبع : آيه 187 سوره بقره
حجت الاسلام روحبخش يكي از دلايل طلاق عاطفي را سرد شدن روابط جنسي مي داند ومي گويد :« خداوند در قر« بر روابط جنسي حلال با همسر تاكيد كرده مثلا در آيه 187 سوره بقره از همسران به لباس تعبير كرده است. در اين آيه مي خوانيم :« آميزش جنسي با همسرانتان در شب و روزهايي كه روزه مي گيريد حلال است . آنها لباس شما هستند و شما لباس آنها (هر دو زينت هم و سبب حفظ يكديگريد) خداوند مي دانست كه شما به خود خيانت مي كرديد و اين كار ممنوع را انجام مي داديد. پس توبه شما را پذيرفت و شما را بخشيد اكنون با آنها آميزش كنيد و آنچه را خدا براي شما مقرر داشته طلب نماييد و بخوريد و بياشاميد تا رشته سپيد صبح از رشته سياه شب براي شما آشكار گردد . سپس روزه را تا شب تكميل كنيد و در حالي كه در مساجد به اعتكاف پرداخته ايد، با زنان آميزش نكنيد . اين مرزهاي الهي است ؛پس به آنها نزديك نشويد.خداوند اين چنين آيات خود را براي مردم روشن مي سازد باشد كه پرهيزكار گردند »
گام پانزدهم: تن دادن به مشاوره متأسفانه برخي درباره مشاوره ديدگاه بدي دارند. احساس ميكنند مشاوره؛ يعني دخالت شخص سوم در زندگي، در حالي كه مشاوره دخالت در زندگي نيست، كمك كردن به زندگي است. مشاوره، مشاركت يك يا چند عقل ديگر براي يافتن راه صحيح است. بايد پذيرفت كه ...
از آنجا كه دروغ يكي از نشانههاي نفاق و دوروييست، رفتارهاي محبت آميز و محترمانه هم كه آب حيات هر زندگيست، كاركرد خود را از دست ميدهد؛ چون همسر فرد دروغگو، محبت و احترام او را غير واقعي ميپندارد. البته شايد برخي بگويند، اگر چه ما تا به حال چند بار دروغ گفتهايم؛ اما دورويي در فرهنگ زندگي ما جايگاهي ندارد. در پاسخ به اين افراد بايد گفت ...
عصبانيت از جنس آتش است. اين آتش به سرعت در ظاهر و جسم انسان اثر ميكند؛ به گونهاي كه در عصبانيتهاي شديد، چهرة انسان برافروخته ميشود، چشمان انسان را خون ميگيرد و رگهاي گردن باد ميكند. نبايد فراموش كرد كه ...
ما سخت در اشتباهيم كه فكر ميكنيم، احساس خوشبختي را ميتوان با پول و ماديات به همسر منتقل كرد. بهترين راه انتقال اين احساس به همسر...
هيچ گاه فراموش نميكنم كه يك بار زني از اختلاف خود با همسرش شكوه ميكرد و ميگفت: يك سال و اندي است كه با من قهر است. از سركار كه ميآيد، به سراغ تلويزيون ميرود و در همان جا هم خوابش ميبرد. صبح كه ميشود، صبحانه را ميخورد و بي آنكه توجهي به من كند، به سركار ميرود. پس از اندكي گفتگو ريشه اختلافشان را به دست آوردم. به زن گفتم: ...
گاهي فكر ميكنيم زندگي چقدر سخت است؛ شايد هم تلخ؛ گويي همه چيز تكراري است و روح ندارد؛ همه اينها از آنجا سرچشمه ميگيرد كه منشها و روشهاي صحيح براي بودن در كنار هم و همراه هم بودن را نميدانيم؛ يا نياموختهايم يا اگر آموختهايم؛ نميدانيم چگونه بايد اجرايش كرد. اما اين روشها و منشها مهماند؛ حتي اگر جزئي و پيش پا افتاده باشد. داشتن يك زندگي ايدهآل، با نشاط و خوب، رعايت يك سري اصول و قواعد صحيح زندگي را ميطلبد. خواندن و عمل كردن به سلسله مباحث گامهاي زندگي مشترك، ما را تا حدودي به آن مرتبه از آرامش و سكون واقعي مي رساند. در ادامه اين مباحث، در شماره پيشين به شناخت واقعي جايگاه هر فرد از زن و مرد در نظام هستي و شناخت استعدادهاي شخصي هر فرد در زندگي اشاره شد و اينك ادامه بحث:
تلاش براي شناخت روحيات و حساسيتها
چه مردها و چه زنها براي خود روحياتي داشته و نسبت به مسائل خاصي حساسيت دارند؛ به عنوان مثال مردها از نظر رواني دوست دارند كه همسرانشان ....
يك پرسش مهم:
بلاخره زن در بيرون از خانه كار كند يا نه ؟
كساني كه پاسخ اين پرسش را ميخوانند، بايد قول بدهند كه واقع بينانه درباره آن فكر خواهند كرد و بر اساس تعصبات بيجا و احساسات سطحي درباره آن قضاوت نخواهند كرد.
سفارش به گذشت، به اين معنا نيست كه انسان به هيچ وجه درخواستي از همسرش نداشته باشد. اتفاقاً بهتر است انسان درخواستهاي معقول خود را به همسرش منتقل كند و منتظر نباشد كه همسر...
برخي ازدواجها اگرچه شرعي هستند اما قانوني نيستند. يكي از موارد ازدواج غيرقانوني، ازدواجي است كه در دفاتر رسمي ازدواج ثبت نشود. يعني طرفين پس از جاري شدن صيغه عقد براي ثبت آن اقدام نكنند.قانون ازدواجهايي را رسمي ميداند كه در يكي از محضرهاي ازدواج ثبت شود و براي عدم ثبت رسمي ازدواج مجازات در نظر گرفته است.
ماده 645 قانون مجازات اسلامي چنين تصريح ميكند:
«به منظور حفظ كيان خانواده، ثبت واقعه ازدواج دائم، طلاق و رجوع طبق مقررات الزامي است، چنانچه مردي بدون ثبت در دفاتر رسمي مبادرت به ازدواج دائم، طلاق و رجوع نمايد به مجازات حبس تعزيري تا يك سال محكوم ميگردد.»
با صراحت مندرجات ماده 645 قانون مجازات اسلامي عدم ثبت واقعه ازدواج براي زوجه جرم نيست. اين مجازات صرفا براي مرد وجود دارد بنابراين اگر زن مبادرت به اين امر نمايد مشمول حكم اين ماده نيست چون مسئوليت ثبت ازدواج و طلاق و رجوع قانونا بر عهده مرد است.
از جمله موارد ديگر ازدواج غيرقانوني ازدواجي است كه اگر چه طبق قواعد شرع مقدس صورت ميپذيرد اما بنا به مصالحي از ديدگاه قانون مملكتي جايز نبوده و قبل از آن بايد سلسله مراتبي رعايت شود تا از ديدگاه قانون آن ازدواج نيز، صحيح باشد وگرنه ازدواج شرعي صورت ميپذيرد اما زوج و زوجه و فرزندان آنها از مواهب قانوني حاصل از ازدواج بهرهمند نخواهند شد و اين آغاز مشكلات عديدهاي است.
از جمله موارد اين دست ازدواجهاي غيرقانوني ازدواج با اتباع بيگانه بدون اجازه دولت است. از لحاظ قانوني اين گونه ازدواجها از آثار قانوني ثبت ازدواج از جمله صدور شناسنامه براي فرزندان و تابعيت زوجين در پي ازدواج و... برخوردار نيست.
بايد توجه داشت و درصورتي كه چنين ازدواجهايي انجام شود اولين متضرران خود زوجين هستند كه همچون ساير زوجها نميتوانند از مواهب قانوني مترتب بر ازدواج بهرهمند شوند.
مهمتر از اين وضع فرزندان حاصل از چنين ازدواجهايي است؛ طبق قانون براي فرزندان زوجين حاصل از ازدواجهاي غيرقانوني شناسنامه صادر نميشود و فرزندان اين خانوادهها دچار بحرانهاي متعدد مواجه ميشوند.
به همين ترتيب، استفاده از امكانات و حتي حقوق آموزشي و بهرهمندي از سواد و تحصيلات چنين كودكاني با مشكل مواجه خواهد شد و كودكاني بيگناه، به واسطه اقدام ناآگاهانه يا غيرمسئولانه والدينشان به وادي پرتنشي براي زندگي خواهند افتاد.
طبق مقررات براي قانوني بودن ازدواج يك زن ايراني با مرد بيگانه، ضرورت دارد قبل از ازدواج به وزارت كشور مراجعه و مجوز لازم براي ثبت اين ازدواج اخذ شود؛ تنها در اين صورت است كه زني كه با مرد بيگانه ازدواج كرده، پس از ازدواج از حقوق قانوني برخوردار خواهد بود و با معضل بدون شناسنامه ماندن فرزندانش مواجه نخواهد شد.
بيشترين مورد ازدواج در اين نوع، ازدواج بين ايرانيان و مهاجران افغان است كه بدون در نظر گرفتن سلسله مراتب قانوني صورت ميگيرد
شايان ذكر است كه جاري كردن صيغه عقد براي موارد ازدواج با بيگانه بدون مجوزهاي قانوني، تخلف بوده و قانون با عاقداني كه بدون مجوز وزارت كشور چنين ازدواجهايي را ثبت كنند برخورد قانوني جدي انجام ميدهد
در اين مقاله ابتدا علل و ريشه هاي قهر بررسي مي شوند و اينكه چه كساني با چه روحياتي متوسل به قهر مي شوند. تا بر اساس اين اطلاعات بدانيم چه اقداماتي از ايجاد قهر جلو گيري كرده و ما را از افتادن در دام عذاب دهنده ي قهر نجات مي بخشد .لذا راههاي پيشگيري از قهر را در مقاله بعدي خواهيد خواند
چرا همسرم قهر مي كند؟
قهر رفتاري است كه ريشه در يك عاطفه و هيجان منفي، توام با خشم دارد و بسته به شدت و ضعفش ،طول مي كشد . قهر مي تواند مثبت يا منفي باشد ؛مثبت است اگر جانشين انتخابهاي بدتر شده يا آنكه مانع تسليم فرد در مقابل زورگويي هاي ديگران شده باشد. اما منفي و بسيار آسيب زاست اگر از روي لجبازي و عدم بخشش اتفاق افتاده باشد.
قهر در بين اكثريت همسران اتفاق مي افتد اما در بين برخي بسيار بيشتر و جدي تر رخ داده و به صورت يك عادت در مي آيد. و بسياري از لحظات شيرين زندگي را به تلخي و غصه مي گذراند در اين صورت قهر دردي است كه اگر به شكل جدي درمان نشود سرطاني وخيم براي زندگي زوجين محسوب مي شود.